dilluns, 31 de desembre del 2007

Butsènit d´Urgell


Butsènit d'Urgell és de la comarca de la Noguera i es un poble agregat al municipi de Montgai. El seu alcalde és en Josep Amigó, a Butsènit d´Urgell hi viuen uns 280 habitants. Les festes que celebrem són: el 17 de gener Sant Antoni, el 19 de març Sant Josep, el 15 d'agost la festa major.

Butsènit d'Urgell es troba aturonat a la dreta del riu Sió a 306 m. d'altitud i a 3 km. a l'oest del cap de municipi (Montgai). Els seus conreus són regats per diferents sèquies del canal d'Urgell. Normalment es conrea blat, ordi i blat de moro. La ramaderia és de gran interés en l'economia. La majoria dels pagesos són propietaris.

Trets a destacar:

-L'església de Nostra Senyora de l'Assumpció, patrona del poble. Va ser construïda l'any 1748. És d'estil Neoclàssica. És un temple ampli amb un altar major, on hi ha una imatge d'una escultura moderna. És feta de pedra. Té un campanar adjacent del mateix material de l'edifici i un rellotge al front.

-La plaça dels Boixadors, en un costat de la plaça hi ha una resta de muralla, que pertanyia al castell i tancava el poble. Actualment no s'hi fa cap activitat lúdica, l'únic que queda és una font de pedra.

-Les antigues escoles de Butsènit d'Urgell.Les escoles es van construir a l'any 1914 i son de pedra. Estan situades en el carrer de les Escoles,4. Actualment han estat reformades i habilitades amb una sala pel jovent, jubilats, d´actes i tambè amb dos oficines una pel senyor alcalde i una altra per la secretaria, també cal destacar que s´ha habilitat un local per al dispensari mèdic dins aquests mateix casal.

-Butsènit té una pista poliesportiva descoberta, un camp de fútbol, una piscina, una pista de tennis i una pista de frontó. Hi ha un club de fútbol que juguen a tercera regional en els quals jo estic jugant amb molt de gust. El poliesportiu va ser construït l'any 1973.

1 comentari:

Josep Cargol Ricart ha dit...

voldria la adressa de la ajuntament de butsenit per internet.
estic interesat am els meus avis fills d´aqui.