dilluns, 22 de setembre del 2008

Usos i gestió de les zones d´especial protecció per les aus (ZEPA) a la plana agrícola de Lleida

Xarxa Natura 2000 Zepas


Ara és el moment de fer de les Zepas, uns espais on sigui compatible l´agricultura i la protecció de la fauna que hi habita.



En la jornada “Usos i gestió de les zones d’especial protecció per les aus a la plana de Lleida” que s’ha fet a Montgai, alguns dels ponents han destacat la possibilitat d’introduir el reg de suport als espais ZEPA fent-lo compatible amb la protecció de les aus. Segons alguns experts, el reg de suport pot potenciar fins i tot, la població de determinades espècies.

En la jornada sobre els usos i gestió de les zones d’especial protecció per les aus (ZEPA) a la plana agrícola de Lleida que s’ha fet aquest dissabte a la sala d’actes de l’Ajuntament de Montgai amb l’assistència d’unes 100 persones, entre elles molts alcaldes i regidors de municipis de Lleida amb espais ZEPA als seus termes municipals.

La jornada l’ha inaugurada el conseller del DAR, Joaquim Llena que ha dit que es necessari afrontar de manera valenta la problemàtica de les zepas.
El conseller d’Agricultura ha dit que l’estratègia de la confrontació entre el món productiu i el món conservacionista no ha servit de res i només ha portat a l’advertiment d’un tribunal europeu. En aquest sentit, el conseller Joaquim Llena ha dit que ara és el moment de la sensatesa, de seure, de fer les coses bé i de buscar mecanismes d’entesa per uns espais on és compatible l’agricultura i la protecció de la fauna que hi habita. El conseller del DAR ha dit que el govern català està treballant en els plans d’usos i gestió dels espais ZEPA. El conseller també ha visitat el consistori de Montgai on ha signat al llibre d’honor.


El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert ha dit que s’ha de treballar perquè de cara al futur una zepa sigui un espai d’oportunitats amb els plans d’usos i gestió que han de regular l’activitat en aquestes àrees.
Gilabert ha dit que els ocells són un potencial econòmic de futur i que la biodiversitat s’ha fer compatible amb l’agricultura i que no s’ha de convertir la zepa en un element limitador. Gilabert ha dit que ajudar a mantenir la població en el territori i millorar les seves expectatives, aplicant bones pràctiques agràries i diversificant els usos i l’activitat socioeconòmica ha de ser un objectiu fonamental en el desenvolupament de les figures de protecció establertes.

Aquesta primera jornada sobre usos i gestió de les zones d’especial protecció per les aus a la plana de Lleida organitzada per l’Ajuntament de Montgai i l’entitat ARSIÓ amb la col.laboració de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de La Noguera i l’entitat Egrell ha comptat amb la presència de ponents que han aportat les diferents visions sobre la gestió d’aquests espais.
La jornada ha comptat com a ponents amb Gerard Bota , tècnic de biodiversitat del CTFC que ha fet una conferència amb el títol “Els ocells esteparis a Lleida. Estatus i conservació”, el subdirector general d’Infrastructures Rurals del DAR , Antoni Enjuanes ha explicat la normativa europea i catalana que regula els espais ZEPA” i el responsable de Biodiversitat dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge de Lleida, Xavier Masot ha parlat de “L’aplicació de les directius per la gestió dels espais ZEPA a la plana agrícola de Lleida”.



El director dels Serveis Territorials d’Innovació, Universitats i Empresa a Lleida, Vival Vidal ha exposat el potencial i la realitat dels aprofitaments turístics dels espais ZEPA a Lleida i el professor de la Universitat de Lleida, Carlos Cantero ha parlat dels primers resultats del pla pilot de la ZEPA de Bellmunt. A la jornada també s’ha fet una taula rodona amb els diferents punts de vista sobre la problemàtica dels espais ZEPA amb la participació entre d’altres del director dels Serveis Territorials de Medi Ambient a Lleida, Joan Farré o del vicepresident de REGSEGA, Ramon Vilalta. La clausura l’han fet el secretari general del Departament de Medi Ambient i Habitatge Eduard Pallejà i el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert.

A la sala on s’ha fet la jornada s’ha pogut veure l’exposició i l’audiovisual “Els secans vius”.





Montgai
20 de setembre de 2008

1 comentari:

Anònim ha dit...

L'escrit m'ha semblat interessant, però sembla que la jornada va ser més paraules i jo vui fets! Condicions del reg de suport, preu de l'aigua, ajudes, quantitat, forma... Els gestors del territori han de fer la seva feina, ja!!! Porten un retard enorme, ja fa dies que els temps de les paraules ha passat i encara parlen i parlen. però això si alhora d'anar a Brusel·les, la generalitat sola, sense ni ecologistes ni pagesos.
Sr. Llena, el preu de l'aigua, els plans de gestió, una mica menys de autobombo i una mica més de fets.
Si l'activitat agrícola no te prous rèdits econòmics com per a mantenir la gent al territori acabarà desapareixen i amb ella els ocells que viuen als conreus